Co je mindfulness?

Co je mindfulness?

Představte si, že jste dorazili do kempu, postavili stan a teď s dětmi rychle k moři, abyste se ještě vykoupali, po celodenním sezení v autě. Písek je rozehřátý, boříte se do něj bosí, na obzoru průsvity zapadajícího slunce, šumění vln, vůně soli a pečených ryb… Zastavíte se, zhluboka se nadechnete a zase vydechnete. Vnímáte, jak se vaším tělem rozlévá slastná únava. Zadíváte se na zrůžovělý horizont a hlavou vám proběhne „to je nádhera…“.

Uvědomujete si, jak vám teplý písek masíruje chodidla, slyšíte hukot moře, radostné výkřiky dětí i tichý klokot nedaleké restaurace, cítíte čerstvost vzduchu, očima nasáváte červánky.

V té chvíli vnímáte přítomnost, všemi smysly, celým tělem. A vaše mysl je tady a teď s vámi. Neřeší, co bylo nebo co bude.

Tohle je mindfulness.

Schopnost UVĚDOMOVAT si přítomný okamžik, schopnost uvědomovat si, že vidíme, slyšíme, dýcháme, že myslíme, že se nějak cítíme. Schopnost si uvědomovat, že JSME.

Všichni to umíme. Je to čistě lidská schopnost.

Možná se nabízí otázka, proč se o tom dělají kurzy. Proč o tom vycházejí knihy? Proč se o tom tolik mluví?

Důvod je jednoduchý. Lidská zkušenost i tvrdá data ukazují, že cílené rozvíjení mindfulness je cesta k pevnému duševnímu zdraví a vyrovnanosti.

Díky tréninku mindfulness se nám rozšiřuje prostor pro moudré a laskavé reagování za všech okolností. Mindfulness nám umožňuje nebýt ve vleku vlastních emocí a emocí druhých lidí. Mindfulness je protilátka proti postojům typu „tohle se mi děje“, „to oni“ nebo „co já s tím“.  

První osmitýdenní kurz mindfulness proběhl v roce 1979  na lékařské fakultě univerzity v Massachusetts a téměř souběžně začaly vědecké výzkumy. Zejména v posledních dvaceti letech se díky rozvoji zobrazovacích technologií věda dívá na to, jak tato forma mentálního tréninku mění lidský mozek směrem k harmonickému fungování všech jeho částí. A právě tahle harmonie je podle Daniela Siegela, amerického psychiatra a neurovědce, základem duševního zdraví.      

Siegel je také jedním z těch, kteří přenášejí poznatky z výzkumů do praxe rodičovství. Možná znáte jeho knihy „Rozvíjejte naplno mozek svého dítěte“ a „Rozbouřený mozek“. Na mém webu se můžete podívat na jeho video o mozku a mindfulness, ke kterému jsem udělala české titulky.  

Přeju inspirativní zážitek. A pokud se chcete se o mindfulness a o tom, jak nám pomáhá v rodičovství, dozvědět víc, sledujte naší FB stránku.  

Hanka Čechová